pátek 15. února 2008

XXIII.

Interview Robert R. Amsterdam
Manchester - Toronto
15.02.2008


Právník, kterého si určitě najměte, až se váš stát začne chovat jako zločinec. Tak charakterizoval magazín Canadian Lawyer Roberta M. Amsterdama. A vskutku je tento kanadský právník, zakládající partner torontské kanceláře Amsterdam&Peroff, společným jmenovatelem klíčových politicko-právních kauz Guatemalou počínaje a Nigérií konče. A aby toho nebylo málo, Amsterdam je také obhájcem Mikhaila Borisoviche Khodorkovského, bývalého ruského ropného magnáta, a v současnosti klíčového aktéra bez debat nejsledovanějšího případu historie novodobé ruské justice.

A právě Khodorkovského případ mě k Amsterdamovi dovedl. Mimochodem, byl to právě Amsterdam, kdo před nedávnem „vypustil“ do západních médií záběry nelidského zacházení a bití vězňů v ruských věznicích. Sledoval jsem jeho interview pro BBC a Fox TV, zaposlouchal se do jeho přednášky na půdě Oxford Union Debate a pročítal se Amsterdamovým blogem a příspěvky pro Washington Post a The Financial Times. A ať už byl můj názor na Khodorkovského případ jakýkoli, Amsterdam se ukázal jako Právník, který stojí za pozornost.

Rozhovor s jedním z nejmedializovanějších aktivistů Rule of Law a dle londýnského The Lawyer magazínu také s jedním ze sta nejdůležitějších advokátů v UK vznikl pro magazín Synergy Evropské asociace studentů práva dnes odpoledne mezi Manchesterem a Torontem. Popravdě, lepší páteční odpoledne jsem ještě nezažil.

JB

3 komentáře:

Mr. Hide řekl(a)...

tak teda gratuluju uz jen k ty moznosti!uverejnis to tady?

Mr. Hide řekl(a)...

hele, jakto ze envidim stary prispevky?

Jiri řekl(a)...

ahoj, jasna vec. jen co to prepisu do cestiny to sem hodim:) starsi prispevky sly ted trochu k ledu z organizacnich duvodu, ale brzo se vratej:))